София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

„Затишие пред пролетна буря“, така описа предизборната кампания социологът Първан Симеонов

Изненадите обаче предстоят след изборите“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Предаването „С други думи“ има за цел да покаже актуалните теми на деня, поднесени на разбираем език и да отговори на наболелите въпроси, на които често се избягва отговорът. Тъй като до изборите остават по-малко от две седмици, в пилотният брой на предаването, вижте какви обрати да очакваме в изборната надпревара и след нея, според социолога Първан Симеонов и говорителят на ЦИК – Александър Андреев.

Предизборната кампания върви скучно, без изненади, с познатите политически схватки и наддаване с обещания за по-висок стандарт на живот, все едно е извадена от учебник по политология. Това заяви социологът Първан Симеонов в пилотния брой на предаването „С други думи“. Според него до края на кампанията едва ли ще видим и така очакваният дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, което е голям проблем не само за техните избиратели, но и за политическите им опоненти. Този маниер на отбягване се е превърнал в предизборна традиция, защото с едно изключение, до сега не сме ставали свидетели на дебат „очи в очи“ между лидерите на големите партии, заяви Симеонов.

Според социлолога изненадите обаче предстоят след изборите. Използвайки метеорологични метафори, Симеонов заяви, че когато мартенските снегове се стопя, няма просто да изгрее слънце, а ще се разрази голяма пролетна буря. Според него, тя се изрази в трудности при съставянето на кабинет, спорове по темата за мажоритарното гласуване, тежки решения, последвани от компромиси.

Гласуването е задължително за всеки българин, не заради санкция или глоба, а заради граждански дълг. С тези думи говориелят на Централната избирателна Комисия - Александър Андреев, отгововори на един от най-задаваните въпроси – Трябва ли да отидем до урните на 26-ти март? Пподготовката за изборния ден тече с пълна пара и въпреки че са подсигурени всички мерки за честното му провеждане, говорителят на ЦИК призна, че дори и с глоби не могат да се справят с медиите, разкриващите предварителните изборни резултати. Андреев добави, че машинно гласуване няма да има, заради провалената обществена поръчка и успокои, че това не може да бъде причина за касиране на изборния резултат.