София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томова обърна американка след прекъсване на старта на "Уимбълдън"

Българката записа втора победа над световната №27 Бернарда Пера в третия им сблъсък на корта

10 месецаТенис 12 Симеон Кисьов

Най-добрата българката тенисистка Виктория Томова обърна американката Бернарда Пера с 6:7(3), 6:3, 6:3 и се класира за втория кръг на „Уимбълдън“. Мачът беше възобновен днес, след като вчера дъжд в началото на втория сет го прекъсна.

Томова загуби първия равностоен сет след тайбрек, но след подновяването на срещата пречупи 28-годишната американка с два категорични сета, в които проби съперничката си съответно два и три пъти, за да запише втората си победа в третия мач срещу световната №27.

В следващия кръг Томова ще се изправи срещу британката Кейти Бултър или австралийката Дария Савил.

Бернарда Пера – Виктория Томова 7:6 (3), 3:6, 3:6

ПЪРВИ СЕТ

Томова беше близо до пробив още в първия гейм, като изтърва четири брейкбола. Вместо това Пера успя да вземе подаването си при първата възможност. След това американката проби подаването на българката на нула. Томова обаче върна брейка, а след това го затвърди и изравни на 2:2 резултата в първия сет. Последна размяна на спечелени собствени сервис-геймове. В седмия гейм българката отново изтърва четири брейкбола, а съперничката ѝ взе подаването си и поведе с 4:3. 28-годишната софиянка за пореден път изравни резултата. След оспорвана битка Томова поведе с 6:5, след като проби сервиса на Пера при седмия си брейкбол в гейма. Американката върна пробива и прати първия сет в тайбрек, където беше по-успешна и след 7:3 взе първата част в мача.

ВТОРИ СЕТ

Виктория Томова спечели първия гейм на втория сет. След това заваля дъжд и мачът беше прекъснат. Ден по-късно с възобновяването на срещата българката записа пробив и поведе с 2:0, но веднага след това американката го върна и го затвърди, за да изравни резултата до 2:2. Двете продължиха да печелят подаванията си. В осмия гейм българката получи две възможности за нов пробив и успя при втората, за да поведе с 5:3. Впоследствие Томова затвърди пробива и спечели сета с 6:3, за да изравни резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ

Българката започна страхотно третата част, взимайки подаването на американката и затвърждавайки веднага пробива си за 2:0. След изключително оспорван трети гейм Пера успя да изравни, а след това лесно стигна до пробив и изравняване за 2:2. В петия гейм Томова пропиля четири възможности за връщане на пробива, но при петата най-накрая отново спечели подаването на американката и поведе в резултата. Веднага след това най-добрата ни тенисистка затвърди пробива с гейм на нула. Седмият гейм също бе доста оспорван и в него Томова пропусна нов шанс за пробив, а в крайна сметка американката намали изоставането си на 3:4. Последва нов силен гейм за българката, която набързо поведе с 5:3, а на сервис на Пера след това на два пъти пропусна да реализира мачбол, но стори това в третия случай и след 6:3 ликува с продължаване напред.