София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Унгария спря световния шампион

Вратарят Петер Гулачи отчая "петлите" с отлични намеси

3 годиниФутбол 5 Симеон Кисьов

Унгария донякъде сензационно измъкна точка от световния шампион Франция във втория си мач от група "F" на Евро 2020. "Маджарите", които победиха България в плейофната фаза за големия форум, поведоха на "петлите" в добавеното време на първата част чрез Атила Фиола. Изравнителното попадение за селекцията на Дидие Дешан вкара Антоан Гризман в 66-ата минута.

Французите опитаха да стигнат до пълния обрат, но Петер Гулачи ги отчая с отлични намеси и помогна на Унгария да завоюва първа точка на Евро 2020.

Припомняме, че в първата среща "маджарите" паднаха с 0:3 от Португалия, докато французите надделяха с 1:0 срещу Германия.

И днес унгарците се радваха на мощна подкрепа от трибуните. Стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща беше изпълнен до краен предел и атмосферата отново беше впечатляваща.

В началото играта беше равностойна, като постепенно футболистите на Дешан взеха инициативата и започнаха смело да гледа към вратата на домакините. Първият шанс се откри пред Гризман. В 15-ата минута Карим Бензема получи от Килиан Мбапе и стреля по земя от границата на наказателното поле. Петер Гулачи спаси, но последва добавка на Гризман. Стражът на РБ Лайпциг направи ново страхотно спасяване и опази мрежата си.

Малко след това пропуск направи и Мбапе, който остана непокрит в наказателното поле. В 21-ата отново звездата на ПСЖ не успя да отбележи.

В средата на първата част селекционерът на Унгария Марко Роси бе принуден да прави принудителна смяна. Капитанът Адам Шалай напусна контузен, а в игра влезе Неманя Николич.

В 30-ата минута Бензема направи пропуск, пращайки топката встрани от целта. Секунди по-късно Мбапе се разходи из наказателното поле на Унгария и стреля, но неточно. В 37-ата Пол Погба се озова на стрелкова позиция, топката се оплете във външната страна на мрежатал

В добавеното време на първата част трибуните на "Пушкаш Арена" избухнаха. Бенжамен Павар загуби единоборството с Роланд Шалай, който изведе Атила Фиола зад защитата на Франция. Бранителят на унгарците се озова очи в очи с Юго Лорис и с прецизен удар в близкия ъгъл успя да го преодолее за 1:0.

"Петлите" очевидно бяха шокирани и до края на първата част не успяха да реагират.

През второто обаче французите доминираха, а положенията пред Гулачи се редуваха едно след друго. В 51-ата минута Погба стреля мощно покрай вратата. В 59-ата резервата Усман Дембеле можеше да вкара при първото си докосване с топката. Нападателят на Барселона проби отдясно и среля силно, но топката се отби в лявата греда и излезе в аут.

Натискът на "петлите" даде резултат в 66-ата минута. Мбапе овладя подаване в наказателното поле, преодоля съперник и пусна остро подаване успоредно на голлинията. Вили Орбан успя да пресече паса, но топката се озова в Гризман, който с мощен изтрел прониза Гулачи за 1:1.

Малко след това Мбапе пропусна. В 74-ата минута Роланд Шалай проби през центъра и стреля от границата на наказателното поле. Получи се рикошет в крака на френски играч, но Лорис внимаваше и улови топката.

В 81-ата минута Оливие Жиру изведе Килиан Мбапе сам срещу Гулачи. 22-годишният играч реши да завършва сам, въпреки че таранът на Челси бе в по-изгодна позиция. Топката обаче бе насочена в обсега на унгарския страж, който успя да избие. Малко след това Толисо шутира от дистанция, но покрай левия страничен стълб. До края нов гол не падна и срещата завърши 1:1.

Малко преди последния съдийски сигнал Усман Дембеле бе заменен Тома Лемар заради контузия.

След равенството Франция оглави класирането в група "F" с 4 точки, докато унгарците са трети с 1. В 19:00 часа тази вечер е другата среща от групата - Португалия - Германия. Кристиано Роналдо и компания имат три точки, а немците са последни в момента без спечелена точка.