четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВНИМАНИЕ! ДЕБНАТ НИ ОПАСНИ ВИРУСИ ТОВА ЛЯТО

      Срещите между младите хора по морските курорти носят и рискове.
      Сексуално преносимите инфекции са засилени през лятото, предупреди председателят на Балканското микробиологично дружество акад. Ангел Гълъбов на пресконференция в София. Такива например са хепатит B, ХИВ и хепатит C.
      Акад. Гълъбов обърна внимание на летните вируси, характерни за това лято.
      През отпускарския сезон неудобство за хората може да създаде летният грип. Той се среща при деца и възрастни и протича с разстройство и гърлобол. Понякога се проявява по-тежко, а друг път по-леко, но заболяването е крайно заразно.

      Това лято дебне и гръцки вирус, който се характеризира с обриви по кожата. Възможно е да се получат мехурчета по дланите и в устата. Акад. Гълъбов успокои, че се касае за обичаен ентеровирус.

      Тази и миналата година заболеваемостта е еднаква, посочи акад. Гълъбов. Стана ясно обаче, че около 80 на 100 от инфекциите, които са в резултат на ентеровируси, са без симптоми. Това се дължи на огромната изменчивост и групиране на тази разнообразна вирусна популация в различни картини. По този начин, дори едно лице да не е болно, може да е преносител и да зарази друго.

      Акад. Гълъбов предупреди, че не е желателно да се стартира с антибиотици. Трябва да се изчака 2-3 дни и тогава да се реши дали да се предприеме тази стъпка, тъй като антибиотиците нямат ефект върху вирусите.

      Основното средство, за да се предпазим, е личната хигиена. Гълъбов препоръча щателно измиване на ръцете, когато хората се приберат у дома. Не бива храната да има досег с мухи, тъй като те са преносители на зарази.
      Друг съвет е хората да пият преварена или бутилирана минерална вода. Трябва да се внимава с хранителните продукти в будките и по пазарите, както и по плажовете. На местата, където предлагат сандвичи и дюнери, трябва клиентите да следят дали персоналът борави с ръкавици.

      По Южното Черноморие пък в горещите дни дебнат папатаците – дребни насекоми, които при ухапване предизвикват зачервяване на очите.

      У нас циркулира и западнонилската треска, но акад. Гълъбов подчерта, че вирусът е отслабен, тъй като се предава чрез тигровидния комар, а у нас такъв няма. По тази причина, адаптиран към нашите комари, вирусът губи силата си.

      И макар западнонилската треска да обитава тропическите места, тя достига и до нашите географски ширини чрез прелетните птици.

      Източник: vsichkinovini.com

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ