петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Нов начин за изчисляване на такса смет

      Принципно нов за България начин за определяне на такса смет се предвижда в законопроект за промени в Закона за местните данъци и такси. Предложението е хората да си купуват торби за боклук от общината в зависимост от това колко отпадъци изхвърлят.

      За да се предотвратят злоупотреби, общините ще могат да определят минимални количества торби, които трябва да купи всяко домакинство.

      Друга възможност е таксата да се определя на база количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата на извозването им.

      Такса „смет“ ще може да се начислява и на база на броя на ползващите даден имот. В този случай може да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота, неговото предназначение и извършвана в него икономическа дейност, така че размерът на таксата максимално да отчита количеството на генерираните отпадъци.

      „Общинският съвет може да приема различни основи (за определяне на таксата – бел. ред.) за отделните населени места, части от тях или за селищните образувания“, е записано още в проектозакона.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ