петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Нов вирус във Facebook

       Във Facebook има нов вирус. Той е вреден код, който от профил на ваш приятел в социалната мрежа с линк препраща към уеб страница или към т.нар. виртуални магазини. С кликането върху този линк става и „заразяването“.
       
      Обикновено той примамва със заглавия от типа: „Вижте какво мислят за вас вашите фейсбук приятели“, „Вижте кой е посещавал профила ви във фейсбук“, „Кой следи профила ви“ и други подобни.
       
      Експерти по информационна сигурност призовават за почишео внимание, защото последствията могат да бъдат сериозни. Сред вредите са външно лице да поеме контрол върху компютъра ви, да краде банкова информация и други. Ако кликнем на вирус, трябва да сканираме компютъра, за да видим дали не сме се заразили, обяснява Борис Гончаров.
      Ако вече сте „налапали буболечка“, може да предприемете някои мерки. От една страна, може да изтриете постовете, които не са от вас, но са се появила на стената ви и са съмнителни. ОТ друга е добре да прегледате настройките за сигурност във фейсбук и да се опитате да ограничите такъв тип постове. Не трябва да се клика безразборно, независимо дали идва от познат във фейсбук или не. Трябва да се селектира и преценява, посочват експерти. 
      Специалистът трърдчр, че има начин и безплатни услуги чрез уебсайтове, където да проверим даден линк дали е зловреден, или не. Един от тези сайтове за проверка например е virustotal.com
      Съответно ако имате съмнителен файл, който вече е свален на компютъра ви, също може да бъде изпратен там, за да проверите дали съдържа вирус.
      Понякога има забавяне за откриване на зловредни линкове, друг път информацията не е обновена, припомнят специалистите
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ