четвъртък, 03.10.24
23 C
София
23 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      Янукович към Зеленски: Героизмът не е в това да се воюва до последния украинец

      Сваленият от поста при прозападни протести през 2014 г. бивш проруски президент на Украйна Виктор Янукович призова настоящия държавен глава Володимир Зеленски да прекрати кръвопролитията и да сключи мирно споразумение, предаде ТАСС, цитирани от „БТА“.

      „Искам да се обърна към Володимир Зеленски по президентски и дори бащински“, написа Янукович. „Владимир Александрович, Вие може би мечтаете да станете истински герой! Но героизмът не е показен, не е в това да се воюва до последния украинец“, се казва в обръщението на Янукович, с което ТАСС разполага.

      „Добре разбирам, че имате много съветници, но лично Вие сте задължен на всяка цена да спрете кръвопролитията и да постигнете мирно споразумение. Това се очаква от Вас в Украйна, в Донбас и в Русия. На Вас ще бъдат благодарни украинският народ и западните Ви партньори“, заявява бившият украински президент. 

      Янукович, който живее в Русия и бе осъден задочно на затвор в Украйна, подчертава, че приема с голяма болка всичко, което се случва сега в родината му и че дълбоко съчувства на страданията, които украинците са принудени да търпят. „Във всяка трагедия има момент, в който тя все още може да бъде спряна“, отбелязва в същото време той. 

      Бившият украински президент казва, че постоянно мисли за това дали е постъпил правилно, като през 2014 е напуснал страната. „И тогава, и днес съм убеден, че това беше единствената възможност да се избегне широкомащабна гражданска война, кръвопролития на територията на цяла Украйна“, свяга той. 

      Янукович, който е смятан за изключително корумпиран, беше свален от власт в Украйна през 2014 г. с прозападни протести, отбелязва ДПА. Оттогава 71-годишният бивш украински президент живее в изгнание в Русия.

      Янукович беше осъден задочно на 13 години затвор в Украйна за държавна измяна. Украински медии заявиха наскоро, че Кремъл иска да го върне на президентския пост. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ