петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Обединеното кралство подготвя пищност за коронацията на крал Чарлз III

      Короната е преоразмерена. Войските са подготвени за най-голямото военно шествие от 70 години насам.

      Крал Чарлз III ще бъде коронясан в събота в Уестминстърското абатство на събитие, изпълнено с цялата пищност, която Великобритания може да събере.

      Облечените духовници ще предадат средновековните символи на властта – жезъла, скиптъра и кълбото. Духови оркестри и войници с шапки от меча кожа ще тръгват по улиците. И новите крал и кралица вероятно ще завършат деня на балкона на Бъкингамския дворец, за да помахат на аплодиращите тълпи.

      Кралският историк Робърт Лейси сравнява събитието с президентски избори в САЩ и встъпването в длъжност в едно – празненство, както и тест за това как обществеността вижда новия суверен.

      „Кралят очевидно не подлежи на гласуване и затова тези големи публични ритуали са най-близкото кралско лице до този вид изпитание“, каза Лейси, автор на „Битката на братята: Уилям и Хари – вътрешната история на едно семейство“ в Тумълт. „Основната му цел е да привлече лоялността и интереса на британския народ, за да демонстрира онази тълпа пред Бъкингамския дворец, която маха на балкона.“

      Но докато телевизионните екрани по света ще бъдат пълни с развяващи знамена фенове, коронацията на Чарлз идва в труден момент за кралските особи.

      Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за монархията е отслабнала с времето. Великобритания е обхваната от двуцифрена инфлация, която подкопава жизнения стандарт и кара някои хора да се съмняват в цената на коронацията. А кралското семейство е разкъсано от противоречия, тъй като по-малкият син на Чарлз, принц Хари, отправя критики от базата си в Южна Калифорния.

      По-фундаментално, някои във все по-разнообразното британско общество искат преразглеждане на връзките на монархията с търговията с поробени африканци и нейната роля в бившата Британска империя, която управляваше големи части от Азия, Африка и Карибите.

      Кехинде Андрюс, професор по черни изследвания в градския университет в Бирмингам, задава въпроса дали хората на Великобритания и наследникът на империята, Британската общност, наистина искат 74-годишен бял мъж за свой представител.

      „Ако това не е най-големият празник на превъзходството на бялата раса, не мога да се сетя какво е, особено когато мислите за дължините, блясъка, бижутата и всички тези неща, нали?“, каза Андрюс за коронацията. „Така че, ако наистина сте били сериозни да кажете, вижте, ние искаме антирасистко бъдеще, няма абсолютно никакво място за тази ужасна институция.“

      Кралят се опита да отговори на някои от тези опасения, като обеща да отвори кралските архиви за изследователи, изучаващи връзките на семейството с робството.

      Но коронацията ще бъде по-широко, по-символично усилие да покаже, че монархията все още има роля.

      Коронясването на Чарлз и Камила, съпругата на кралицата, ще включва много от елементите на коронациите в миналото – химните, молитвите, помазването с масла – всички те са предназначени да напомнят на света за историята, традицията и мистерията, въплътени от монархията.

      Но празненствата са пригодени да отразяват по-добре съвременна Великобритания, където около 18% от населението се описва като принадлежащо към етническо малцинство. Това се сравнява с по-малко от 1%, когато майката на Чарлз, покойната кралица Елизабет II, беше коронована през 1953 г.

      За първи път религиозни лидери, представляващи будистки, индуистки, еврейски, мюсюлмански и сикхски традиции, ще играят активна роля в церемонията. Музиката ще включва произведения, написани и изпълнени от артисти от всяка от четирите нации на Обединеното кралство и от цялата Британска общност.

      Символично, Чарлз ще започне службата, като се изправи пред млад хорист и обеща да служи – а не да бъде обслужван – и той отмени вековната традиция най-старшите членове на аристокрацията да му се врекат във вярност. Вместо това събранието и тези, които гледат у дома, ще бъдат поканени да се врекат във вярност на краля.

      Церемонията също ще бъде по-кратка – около два часа, вместо три.

      „Коронацията е свързана с различни хора, които празнуват заедно“, каза междурелигиозният лидер Алия Азам, който ще представлява мюсюлманите, когато религиозните лидери поздравяват краля след коронясването му. „Мисля, че това, което е много важно, е, че сплотеността триумфира над разделението, както светлината триумфира над тъмнината.“

      Силий Тусен и съпругата му Бриджит ще гледат. Двойката празнува коронацията на Елизабет като деца на остров Доминика и се премества в Англия през 1960 г., за да си намери работа. Ъгъл от дома им в Престън, северозападна Англия, е украсен с кралски снимки и сувенири, включително тенекия сладкиши за коронацията.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ