неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гутериш, ООН: Сухопътната офанзива в Рафах ще сложи край на усилията ни в помощ на населението

      Евентуална израелска сухопътна офанзива в Рафах би довела до „колосална хуманитарна катастрофа“, предупреди генералният секретар на ООН Антониo Гутериш, цитиран от Франс прес, след като преговорните екипи на Израел и „Хамас“ напуснаха преговорите за примирие в Кайро без да са сключили споразумение.

      Евентуална „мащабна сухопътна атака срещу Рафах ще доведе до колосална хуманитарна катастрофа и ще сложи край на усилията ни в помощ на населението в момент, когато съществува опасност от глад“, заяви Гутериш по време на посещение в Найроби.

      „Активно работим с всички заинтересовани страни, за да възобновим влизането на жизненоважни доставки – включително на жизненоважното гориво – през контролно-пропускателните пунктове „Рафах“ и „Керем Шалом“, добави Гутериш, като отправи отново призиви си за прекратяване на огъня.

      В сряда пропускателният пункт Керем Шалом, непосредствено до Рафах, беше отворен отново, но доставката на помощи остава „изключително трудна“, според централата на хуманитарната агенция на ООН в палестинските територии, отбелязва БТА. 

      Днес Израел засили ударите и артилерийския си обстрел по ивицата Газа, особено по Рафах – последния град в южната част на Газа преди египетската граница, в който живеят почти 1,4 млн. палестинци, съобщава АФП. Военните операции срещу Хамас парализират потока от хуманитарна помощ и вече са принудили 110 000 души да избягат, според ООН.

      Сайтът „Аксиос“ е съобщил, че с гласуване снощи израелският кабинет по сигурността е одобрил „премерено разширяване“ на операцията на израелските сили в Рафах, въпреки че е инструктирал преговарящите да продължат усилията си за постигане на споразумение за заложниците, предаде Ройтерс. Сайтът се позовава на неназовани източници. Според двама от тях разширяването не е преминало червената линия на Джо Байдън, докато третият заяви, че то може да се разглежда като преминаване на линията, поставена от президента на САЩ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ