неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Ирландия ще признае палестинската държавност до края на месец май

      Ирландия със сигурност ще признае палестинската държавност до края на май, заяви външният министър на страната, без да уточнява конкретна дата, предаде АФП.

      „Ще признаем държавата Палестина преди края на месеца“, заяви Мишел Мартин, който е и заместник министър-председател на Ирландия.

      През март лидерите на Испания, Ирландия, Словения и Малта представиха съвместно изявление, в което се казва, че са готови да признаят палестинската държавност.

      Ирландия отдавна твърди, че няма принципни възражения срещу официалното признаване на палестинската държава, ако това може да подпомогне мирния процес в Близкия изток.

      Но войната на Израел в Газа даде нов тласък на този въпрос.

      Миналата седмица ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Испания, Ирландия и Словения планират да признаят символично палестинската държава на 21 май. Възможно е и други страни да последват примера им.

      Мартин се въздържа от посочване на конкретна дата.

      „Конкретната дата все още не е определена, защото все още сме в процес на обсъждане с някои държави по отношение на съвместното признаване на палестинска държава. През следващите няколко дни ще стане ясна конкретната дата, но със сигурност ще бъде преди края на този месец“, каза Мартин.

      „С нетърпение ще очаквам консултациите днес с някои външни министри по отношение на последните конкретни подробности по този въпрос“, добави той.

      Миналия месец по време на посещението на испанския премиер Педро Санчес в Дъблин ирландският министър-председател Саймън Харис заяви, че страните ще координират заедно този ход.

      „Когато пристъпим към действие, бихме искали да го направим заедно с възможно най-много други държави, за да придадем тежест на решението и да изпратим най-силното послание“, подчерта Харис.

      Войната в Газа последва нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в резултат на което по израелски данни загинаха 1170 души, предимно цивилни.

      По данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия ответната офанзива на Израел е отнела живота на повече от 35 000 души в Газа, предимно жени и деца. /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ