четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Гардиън: Бившият директор на Мосад се е опитал да сплаши главния прокурор на МНС

      Директорът на Мосад Йоси Коен лично е участвал в таен заговор за оказване на натиск върху Фату Бенсуда да прекрати разследването за военни престъпления в Газа.

      Твърди се, че бившият ръководител на Мосад, израелската агенция за външно разузнаване, е заплашвал главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) в поредица от тайни срещи, на които се е опитал да я притисне да се откаже от разследване на военни престъпления, разкрива „Гардиън“.

      Тайните контакти на Йоси Коен с тогавашния прокурор на МНС Фату Бенсуда са се състояли в годините, предшестващи решението да започне официално разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в окупираните палестински територии.

      Това разследване, започнало през 2021 г., достигна своята кулминация миналата седмица, когато наследникът на Бенсуда, Карим Хан, обяви, че иска заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху във връзка с действията на страната по време на войната в Газа.

      Решението на прокурора да подаде молба до досъдебната палата на МНС за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант, заедно с трима лидери на Хамас, е резултат, от който израелската военна и политическа върхушка отдавна се страхува.

      Личното участие на Коен в операцията срещу МНС е по времето, когато той е бил директор на Мосад. Според високопоставен израелски служител действията му са били разрешени на високо ниво и оправдани с мотива, че съдът представлява заплаха за съдебно преследване срещу военнослужещи.

      Друг израелски източник, информиран за операцията срещу Бенсуда, заяви, че целта на Мосад е била да компрометира прокурора или да го привлече като човек, който ще сътрудничи на исканията на Израел.

      Трети източник, запознат с операцията, заяви, че Коен е действал като „неофициален пратеник на Нетаняху“.

      Коен, който по онова време е един от най-близките съюзници на Нетаняху и се очертава като самостоятелна политическа сила в Израел, лично е ръководил участието на Мосад в продължилата почти десетилетие кампания на страната за подкопаване на съда.

      Четири източника потвърдиха, че Бенсуда е информирала малка група висши служители на МНС за опитите на Коен да я повлияе, на фона на опасенията за все по-настойчивия и заплашителен характер на неговото поведение.

      Трима от тези източници бяха запознати с официалните разкрития на Бенсуда пред МНС по този въпрос. Тя е разкрила, че Коен на няколко пъти е оказвал натиск върху нея, за да не продължи наказателното разследване по делото на МНС за Палестина.

      Според разкази, споделени с длъжностни лица на МНС, се твърди, че той ѝ е казал: „Трябва да ни помогнеш и да ни оставиш да се погрижим за теб. Не искаш да се забъркваш в неща, които могат да застрашат твоята сигурност или тази на семейството ти“.

      Едно от лицата, информирани за дейността на Коен, заяви, че той е използвал „подли тактики“ срещу Бенсуда като част от неуспешния опит да я сплаши и да ѝ повлияе. Те оприличиха поведението му на „преследване“.

      Според двама източници, пряко запознати със ситуацията, Мосад също така е проявил жив интерес към членовете на семейството на Бенсуда и се е сдобил с преписи на тайни записи на нейния съпруг. След това израелските служители се опитали да използват материалите, за да дискредитират прокурора.

      Разкритията за операцията на Коен са част от предстоящо разследване на „Гардиън“, израелско-палестинското издание +972 Magazine и ивритското издание Local Call, в което се разкрива как множество израелски разузнавателни служби са водили тайна „война“ срещу Международния наказателен съд в продължение на почти десетилетие.

      Говорител на кабинета на израелския министър-председател заяви: „Въпросите, които ни бяха изпратени, са пълни с много неверни и неоснователни твърдения, целящи да навредят на държавата Израел.“

      В усилията на Мосад да повлияе на Бенсуда Израел получи подкрепа от малко вероятен съюзник: Жозеф Кабила, бившият президент на Демократична република Конго, който играе поддържаща роля в заговора.

      Разкритията за усилията на Мосад да повлияе на Бенсуда идват в момент, когато настоящият главен прокурор Хан предупреди, че няма да се поколебае да преследва „опити за възпрепятстване, сплашване или неправомерно влияние“ върху служители на МНС.

      Според правни експерти и бивши служители на МНС усилията на Мосад да заплашва или да оказва натиск върху Бенсуда могат да бъдат квалифицирани като престъпления срещу правораздаването съгласно член 70 от Римския статут – договора, с който е създаден съдът.

      Говорител на МНС не пожела да каже дали Хан е прегледал разкритията на предшественичката си за контактите ѝ с Коен, но заяви, че Хан никога не се е срещал или разговарял с ръководителя на Мосад.

      Въпреки че говорителят отказа да коментира конкретни твърдения, той заяви, че службата на Хан е била подложен на „няколко форми на заплахи и комуникации, които биха могли да се разглеждат като опити за неправомерно влияние върху дейността му“. /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ