четвъртък, 19.09.24
20.8 C
София
24 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      Папата се извини за използването на хомофобска дума

      Папа Франциск се извини след съобщенията, че е използвал обиден език към гейовете.

      В изявление на Ватикана се казва, че папата не е искал да обиди никого и се извинява на онези, които са били „наранени от използването на една дума“.

      Съобщава се, че на Италианската епископска конференция папата е казал, че на гей мъжете не трябва да се позволява да се обучават за свещеници, добавяйки, че вече има излъчване на frociaggine, което се превежда като силно обиден жаргон.

      Тази среща беше частна, но беше широко отразена.

      „Папа Франциск е наясно със статиите, които излязоха наскоро относно разговор, който той е имал с епископи… при закрити врати“, заяви директора на Светия престол Матео Бруни.

      Съобщените коментари на папата бяха предадени първо на италианския таблоиден уебсайт Dagospia и скоро бяха потвърдени от други италиански информационни агенции.

      Имаше шок от докладвания език, особено след като папа Франциск често говори публично за уважение към гейовете.

       „Както той (папата) е заявявал повече от един път, „В Църквата има място за всички, за всички! Никой не е безполезен или излишен, има място за всеки, точно такива, каквито сме.“, каза още Бруни.

      Прогресивните поддръжници на папата отдавна твърдят, че макар малко да се е променило осезаемо по отношение на гей правата в католицизма, той е променил тона на отношението на Църквата.

      Когато го попитаха за гейовете в началото на неговото папство, той попадна в заглавията, като отговори: „Кой съм аз, за да съдя?“

      Наскоро той предизвика ужас сред католическите традиционалисти, като каза, че свещениците трябва да могат да благославят еднополовите двойки при определени обстоятелства и често говори, че гейовете са добре дошли в Църквата.

      Испаноговорящите защитници на папата посочват, че той понякога прави грешки в италианските разговори и предполагат, че той не е преценил нивото на обида, което може да е причинил, въпреки че е израснал в италианоговорящо семейство в Аржентина.

      „Папата никога не е искал да обиди или да използва хомофобски език и се извинява на всеки, който се е почувствал обиден (или) наранен от използването на дума“, категоричен е Матео Бруни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ