петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Трагедията в Граф Игнатиево: До 10 дни ще бъде разчетена черната кутия

      Черната кутия на учебно-бойния самолет L-39, в който при разбиването му в авиобаза Граф Игнатиево загинаха двама военни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, ще бъде разчетена в завода производител.

      „В този случай ние имаме отремонтиран от завода самолет, който е в гаранция и в експлоатация от юни месец. Самолетът има 1600 следгаранционни часа“, каза тази сутрин пред бТВ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

      „Много е важно нашите експерти (от поделението в Долна Митрополия – бел. ред.) и експертите от завода (в Чехия – бел. ред.) да разчетат кутията и ако има техническа причина, тогава заводът, който е извършил ремонта, дължи неустойки. По този начин ще бъде защитен финансовият интерес на държавата, въпреки че това няма да върне живота на нашите колеги“, каза още министърът на отбраната.

      Очаква се изводите да се забавят от седмица до 10 дни.

      „Заводът производител трябва да гарантира, че данните от кутията ще бъдат снети“, уточни министърът.

      Атанас Запрянов посочи, че няма информация за задаваните команди, тъй като това е въпрос на разследването.

      „Упражнението, което се изпълнява – това не е авиошоу и не се изпълняват никакви изключителни пилотажи, е част от бойната подготовка и тренинга на пилотите, който се извършва в Долна Митрополия и те са го правили много пъти“, коментира Атанас Запрянов.

      Ген. Атанас Запрянов сподели, че е разбрал за инцидента две минути след като се е случил. Бях си пожелал в моята кариера да не извършвам две неща – да не извършвам съкращения, каквито ми се наложиха през 2004 – 2010 г., и да не погребвам – което ми се случи при операцията в Ирак“, призна той.

      Министърът съобщи, че след авиоинцидента в Граф Игнатиево ще бъде проверена цялата командно реализаторска работа, касаеща планирането, реализацията, дисциплината, спазването на мерските за безопасност и във Военновъздушните сили и в базата в Долна Митрополия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ