Search Suggestions
      Search Suggestions

          Ливанският премиер: Ливан е жертва на израелската арогантност, която е необуздана


          Ливанският премиер Наджиб Микати каза в петък, че външното министерство на страната ще отправи искане до Съвета за сигурност на ООН за пълно и незабавно прекратяване на огъня и за прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН.
          Обръщайки се към пресконференция след правителствено заседание в Бейрут, Микати осъди атаките на Израел срещу мироопазващите сили на ООН UNIFIL, определяйки ги като „отвратително престъпление“ и „нарушение на светостта на международната общност“.
          „Ливан е жертва на израелската арогантност, която е необуздана и нарушава нашия суверенитет пред очите на света, окуражен от обезпокоителното мълчание за неговите кланета“, каза той.
          Докато трансграничната война между израелските сили и Хизбула продължава след войната в Газа, Израел започна обширни въздушни удари срещу Ливан в края на миналия месец, а по-късно започна сухопътна инвазия, убивайки повече от 1300 души и разселвайки 1,2 милиона други. Той също така уби лидера на Хизбула Хасан Насрала, освен че уби много други командири.
          Микати наблегна на хуманитарната криза, като спомена, че „600 държавни и частни училища в Ливан приютяват хиляди разселени лица“ и че са в ход планове за създаване на нови центрове за подслон.
          Той потвърди ангажимента на правителството за прилагане на Резолюция 1701 на ООН, особено по отношение на разполагането на армията в южната част на страната.
          Той каза, че „Хизбула е партньор в ливанското правителство и е съгласна с изпълнението на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН“.
          Приета на 11 август 2006 г., Резолюция 1701 призовава за пълно прекратяване на военните действия между Ливан и Израел и установяване на демилитаризирана зона между синята линия (фактическата граница между Ливан и Израел) и река Литани, позволяваща само на Ливанската армия и UNIFIL да притежават оръжие и военно оборудване в района.
          Израелските сили в петък предприеха втора атака в рамките на три дни срещу щаба на ЮНИФИЛ в Южен Ливан, ранявайки двама миротворци от Шри Ланка, разположени там.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          Search Suggestions
              Search Suggestions