Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Албанският партньор на Мицкоски: Конституционни промени през декември, но само при условията на премиера

          Таравари: Северна Македония ще започне конституционни промени от декември; нуждаем се от ясни гаранции от Брюксел и Вашингтон

          Мисля, че ще започнем конституционните промени от декември. Северна Македония заслужава потвърждение от Брюксел и Вашингтон, че няма да се изисква нищо допълнително.

          Това заяви македонският здравен министър и лидер на албанската партия от управляващото мнозинство ВЛЕН Арбен Таравари

          Политикът вярва, че „след изборите в България и изборите в САЩ ще се намери решение, което да е изход от безизходицата, в която се намира Северна Македония“, а от декември ще „започнат конституционните промени“.

          „Нека бъдем напълно честни, проблемът изобщо не е дали българите ще бъдат в Конституцията, това не е проблем, ние бяхме за египтяните и хърватите да бъдат в преамбюла. Не това е пречката, а историческият проблем между България и Македония. Затова цялата работа не върви както трябва и това.прави невъзможно провеждането на преговори. След изборите в България и след изборите в САЩ смятам, че ще се намери решение, което ще бъде изходът на Македония от тази задънена улица. Мисля, че ще започнем конституционните промени от декември, каза Таравари пред „Телма“.

          Той призна, че посланията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са много ясни. Тя призова премиера Християн Мицкоски за осъществяване на конституционните промени, ако Скопие иска да продължи пътя към ЕС.

          „Посланието беше ясно, добре дошли сме да започнем преговорите, но условието е да направим промените в Конституцията. Съвсем легитимно е министър-председателят да иска гаранции. От 2018 и 2019 г. гаранции няма, трябват да бъдат по-сериозни“, заяви здравният министър.

          Таравари каза, че Северна Македония „заслужава потвърждение от Брюксел и Вашингтон, че няма да се изисква нищо допълнително“.

          „Най-големият страх за мен като политик на изборите преди 24 април и 8 май е да не повторим Букурещ, да не повторим 2008 г. и сега интуицията ми е сигурна, че г-н Мицкоски е западно ориентиран. Той иска да намери решение и е заинтересован Македония да не остане в групата с Босна и Херцеговина и Косово“, добави лидерът на ВЛЕН.

          БГНЕС припомня, че Албания започна официалните преговори за членство в блока, след като беше отделена от Северна Македония. Двете държави трябваше да започнат заедно преговори, но това не се осъществи поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по Преговорната рамка.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions