Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          „Грузинска мечта“ печели парламентарните избори с 54 на сто

          Резултатите се разглеждат като удар за прозападно настроените грузинци

          Управляващата в Грузия партия „Грузинска мечта“ спечели парламентарните избори в страната, казва избирателната комисия, на фона на протести от прозападната опозиция, която заклейми вота като „конституционен преврат“, предава Al Jazeera. При повече от 99 процента от преброените секции в неделя, управляващата партия получи повече от 54 процента от гласовете, каза председателят на централната избирателна комисия, Георги Каландаришвили, на пресконференция. Лидерът ѝ, милиардерът Бидзина Иванишвили, привества успеха и увери грузинците, че страната ще пожъне големи успехи в следващите четири години.

          Въз основа на предварителните оценки победата на „Грузинска мечта“ й гарантира 89 места в 150-членния парламент – достатъчно, за да управлява, но не достига абсолютното мнозинство, което иска да направи радикални промени в конституцията.

          Резултатите се разглеждат като удар за прозападно настроените грузинци, които бяха поставили изборите като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, която се надяваше да ускори интеграцията с Европейския съюз. Проопозиционният грузински президент, Саломе Зурабишвили, каза, че е имало „дълбоко тревожни инциденти на насилие“ в някои избирателни секции. Една грузинска мониторингова организация призова резултатите да бъдат анулирани въз основа на доклади за сплашване на избиратели и купуване на гласове, но не предостави веднага доказателства за широкомащабни фалшификации, допълва медията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions