Куркумата добавя вкус и цвят към кърито, ориза и супите, но тази подправка става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето.
Health Digest пише, че репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпалението, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка. Магическата съставка в куркумата е куркуминът, мощен полифенол. Според преглед, публикуван през 2023 г. в списание Integrative Medicine Research, куркуминът помага за блокиране на определени протеини в мозъка, които причиняват възпаление, което може да увреди мозъчните клетки и да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза. Той също така действа като антиоксидант, предпазва мозъка от вредни молекули и помага за регулирането на невротрансмитери като серотонин и допамин.
Преглед от 2010 г., публикуван в Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, установи, че куркумата може дори да работи заедно с антидепресантите за подобряване на настроението чрез повишаване на нивата на ключови химикали в мозъка.