Чай от канела – Канелата е известна със своите свойства да подобрява инсулиновата чувствителност и да намалява нивата на кръвната захар след хранене. Тя съдържа активни съединения, които подпомагат усвояването на глюкозата в клетките. За да го приготвите, добавете 1 чаена лъжичка цейлонска канела (пръчка или прах) към чаша гореща вода и оставете да се запари за 10 минути.
Чай от зелен чай – Зеленият чай съдържа антиоксиданти като епигалокатехин галат (EGCG), които подобряват метаболизма на глюкозата и увеличават чувствителността към инсулин. Той е подходящ за хора с диабет или преддиабет. За да го приготвите, запарете 1 чаена лъжичка зелен чай в гореща вода за 3-5 минути и консумирайте 1-2 чаши дневно.
Чай от листа на боровинка – Листата на боровинката са богати на гликозиди и хром, които помагат за регулиране на кръвната захар и поддържат функциите на панкреаса. Те също така предотвратяват резки пикове на глюкозата след хранене. За да го приготвите, запарете 1 супена лъжица сушени листа от боровинка в чаша гореща вода за 10-15 минути и пийте 1-2 чаши дневно.