Цената на пресните картофи в големите търговски вериги достигна почти 9 лева за килограм през уикенда, сигнализираха потребители. На места цената стига дори 10 лв., показва проверка на „24 часа“ по пазарите в столицата.
- Реклама -
В сравнение с миналогодишните цени, увеличението е над 60%. През същия период на 2024 г. цената на едро на пресните картофи е била 2,89 лв., докато сега на зеленчуковите борси достига 4,67 лв.. Това е най-голямото поскъпване сред всички плодове и зеленчуци, сочат данни от тържищата.
Според бившия зам.-министър на земеделието и председател на Асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков, на пазара почти няма български пресни картофи. Те идват основно от Египет, Франция, а често и от Южна Африка, но понякога се представят за български.
„У нас вече никой не гледа ранни картофи – нерентабилно е. Оранжерийното производство не си струва, поливането е скъпо, а пазарът предпочита внос. Родните сортове ще се появят по-късно, но ще са в малки количества“, обяснява Джиков.
Годишната консумация на картофи у нас е около 220 000 тона, а родното производство не надхвърля 100 000 тона. Разликата се покрива от внос, основно от ЕС и близкоизточни страни.
Министерството на земеделието отчита, че спрямо годините преди присъединяването към ЕС, площите с картофи у нас са намалели близо пет пъти – от 265 000 на 55 000 декара. Междувременно се увеличават насажденията със зърнени и технически култури.
Цената на пресните картофи в големите търговски вериги достигна почти 9 лева за килограм през уикенда, сигнализираха потребители. На места цената стига дори 10 лв., показва проверка на „24 часа“ по пазарите в столицата.
- Реклама -
В сравнение с миналогодишните цени, увеличението е над 60%. През същия период на 2024 г. цената на едро на пресните картофи е била 2,89 лв., докато сега на зеленчуковите борси достига 4,67 лв.. Това е най-голямото поскъпване сред всички плодове и зеленчуци, сочат данни от тържищата.
Според бившия зам.-министър на земеделието и председател на Асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков, на пазара почти няма български пресни картофи. Те идват основно от Египет, Франция, а често и от Южна Африка, но понякога се представят за български.
„У нас вече никой не гледа ранни картофи – нерентабилно е. Оранжерийното производство не си струва, поливането е скъпо, а пазарът предпочита внос. Родните сортове ще се появят по-късно, но ще са в малки количества“, обяснява Джиков.
Годишната консумация на картофи у нас е около 220 000 тона, а родното производство не надхвърля 100 000 тона. Разликата се покрива от внос, основно от ЕС и близкоизточни страни.
Министерството на земеделието отчита, че спрямо годините преди присъединяването към ЕС, площите с картофи у нас са намалели близо пет пъти – от 265 000 на 55 000 декара. Междувременно се увеличават насажденията със зърнени и технически култури.
„Не можем да определим България като нещо друго, освен като демокрация със свои проблеми“, заяви министърът на вътрешните работи Даниел Митов.
Той взе участие...
Бюджет 2026 ще бъде разделителна линия, която за първи път ясно очертава интересите на предприемачите срещу тези на синдикатите и хората. Това заяви бившият...
Руският посланик в София, Елеонора Митрофанова, определи действията на българските власти спрямо „Лукойл“ като „прибързани и юридически съмнителни“. В интервю за агенция ТАСС тя...
1 коментар
Истината е една – никой не иска да блъска на полето !
Всеки предпочита да препродаде или да се прави на инфлуенсър !
Истината е една – никой не иска да блъска на полето !
Всеки предпочита да препродаде или да се прави на инфлуенсър !