сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      ОБРАТ: Съдът отмени спорното решение на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете

      Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете на хартия и на машина.

      Още след приемането то предизвика вълна от негативни реакции и доведе до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов.

      Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” внесоха в Административен съд – София град жалба срещу решението на Централната избирателна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния вот не се броят отделно, а директно се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

      Сега се чака решението на ЦИК, която в тридневен срок от днес трябва да реши дали да обжалва това решение, което е категорично. ЦИК трябва да се съобрази с указанията на съда и да вземе решение, с което бюлетините от машините и пуснатите в урната бюлетини да се броят отделно.

      Според съдебния състав при взимането на първоначалното решение, което вече е отменено, не е имало чисто процедурни нарушения – тоест е взето с необходимото мнозинство, но е нарушен Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при тяхното отчитане, пише БНР. 

      Според волята на законодателя, записа в мотивите си съда, секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

      Трите административни съдийки определят общото вписване като дописване на закона.

      Решението противоречи на Изборния кодекс, защото „не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда“.

      От говорител на ЦИК предстои да научим по-късно дали ще се прегласува това решение отново или все пак щ есе мине и през санкцията на Върховния административен съд.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ