петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Глобалната водна криза може да „излезе извън контрол“, предупреждава доклад на ООН

      Светът е изправен пред задаваща се глобална водна криза, която заплашва да „излезе извън контрол“, тъй като повишеното търсене на вода и засилващите се въздействия на климатичната криза оказват огромен натиск върху водните ресурси, предупреждава доклад на ООН.

      Използването на вода се е увеличило с около 1% годишно през последните 40 години, движено от нарастването на населението и променящите се модели на потребление, според доклада на ООН за развитието на световните води, публикуван във вторник, в навечерието на голяма среща на върха на ООН за водата в Ню Йорк.

      Очаква се до 2050 г. броят на хората в градовете, изправени пред недостиг на вода, да се удвои от 930 милиона души през 2016 г. до 2,4 милиарда, сочи докладът. Търсенето на вода в градовете се очаква да нарасне с 80% до 2050 г.

      Без действия за справяне с проблема с недостига на вода, „определено ще има глобална криза“, каза Ричард Конър, водещият автор на доклада, на пресконференция за представянето на доклада.
      Достъпът до вода вече е огромен проблем. Два милиарда души в момента нямат безопасна питейна вода, а 3,6 милиарда нямат достъп до безопасно управлявана канализация, според доклада.

      Около 10% от световното население вече живее в страни с висок или критичен воден стрес.
      Градският и индустриалният растеж и селското стопанство усложняват съществуващия недостиг, като само селското стопанство използва до 70% от световното водоснабдяване, каза Конър.

      Сезонният недостиг на вода се очаква да се увеличи в райони, където водата в момента е в изобилие, включително в Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка. Междувременно недостигът ще се влоши в Близкия изток и региона на Сахел в Африка, където водата вече е в недостиг.

      Екстремните и продължителни засушавания, станали по-чести и тежки от климатичната криза, също оказват натиск върху екосистемите, което може да има „страшни последици“ за растителните и животинските видове, твърдят авторите на доклада.

      Контролът на наводненията и замърсяването, споделянето на данни и усилията за намаляване на нивата на замърсяване на планетата трябва да „отворят вратата за по-нататъшно сътрудничество и да увеличат достъпа до водни фондове“, добави Ричард Конър.

      „Съществува спешна необходимост от създаване на силни международни механизми за предотвратяване на излизането на глобалната водна криза извън контрол“, каза Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, културния орган на ООН.

      „Водата е нашето общо бъдеще и е важно да действаме заедно, за да я споделяме справедливо и да я управляваме устойчиво.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ