събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Русия: Рискът от ядрен конфликт е на най-високото ниво от десетилетия

      Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза в сряда, че рискът от ядрен сблъсък е на най-високото си ниво от десетилетия, предупреждавайки, че Москва е в „де факто“ открит конфликт с Вашингтон заради войната в Украйна.

      „Не бих искал да се гмуркам в дискусия за това дали вероятността от ядрен конфликт е висока днес, но тя е по-висока от всичко, което сме имали през последните няколко десетилетия, нека го кажем така“, това сподели руският заместник външен министър Сергей Рябков.

      Отношенията между Русия и Съединените щати, отдавна обтегнати, се влошиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. През февруари Москва се оттегли от новия договор за намаляване на ядрените оръжия START с Вашингтон.

      Говорейки на събитие, озаглавено „Свят без СТАРТ: какво следва“, Рябков допълни, че засега „няма въпрос“ Русия да възстанови договора, критикувайки това, което той нарече „враждебен курс“ на Вашингтон спрямо Москва.

      Зам. външният министър заяви, че Русия е поела ангажимент да запази света „сигурен и свободен“ от заплахата от ядрена война, но добави по-късно, че бизнесът не може да продължи както обикновено, като се има предвид, че Москва сега е „в състояние на открит конфликт със Съединените щати „.

      Една година след нахлуването в Украйна Кремъл многократно обвинява Вашингтон, че участва пряко в конфликта, като доставя оръжия на Киев, като същевременно представя войната като битка за самото оцеляване на Русия.

      Както Съединените щати, така и Русия – най-големите ядрени сили в света – заявиха, че ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води, но конфликтът в Украйна породи страхове от пряка конфронтация със Запада.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ