неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      РЕАКЦИЯ: Румъния ще съди Австрия заради ветото за Шенген

      Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в интервю за Der Standard, че Румъния ще съди Австрия в Европейския съд за обезщетение, ако Виена запази ветото си по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

      В интервю, дадено за австрийското издание Der Standard, цитирано от Rador, Марсел Чолаку заяви, че Румъния е загубила два процента от своя БВП поради ветото на Австрия.

      Марсел Чолаку заяви, че Румъния ще атакува Австрия в Съда на ЕС, ако тя отново използва ветото върху Шенген през октомври или декември, когато тази тема отново ще бъде в дневния ред на Съвета на вътрешните министри на ЕС.

      Запитан каква стратегия ще предприеме, за да убеди австрийския канцлер да се откаже от ветото срещу присъединяването към Шенген, Чолаку каза, че Канцелов Нехамер не е прав, когато твърди, че има голям миграционен приток през Румъния.

      Запитан колко скъпо може да струва една подобна жалба за Австрия, румънският премиер отговори: „Стига! По наши изчисления щетите възлизат на поне два процента от БВП. Но най-лошото е, че Австрия създаде прецедент. Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди около 4-5 години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ