събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Говорителят на израелската армия: „Хамас” лъже за броя на жертвите в болницата в Газа

      В петък „Хамас“ обяви, че е освободила двама заложници – майка и дъщеря американки. Каква обаче е съдбата на останалите 200 души, които все още са в неизвестност? Кога Израел ще започне сухопътна операция? Кой е виновен за ракетния удар в болницата в Газа? Отговори на всички тези въпроси даде говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар пред Нова.

      „Първата реакция в Израел беше, че каквото и да казва „Хамас”, то винаги е лъжа. Да се вярва на терористична организация, която преди две седмици екзекутира и изгори деца и бебета, е абсолютно нереалистично, каквото и да казва тя. Веднага установихме, че към момента на атаката ние не сме предприемали нищо на мястото и в околността“, обясни говорителят.

      Той допълни, че сравнително са открили, че нападението е извършено от ракета на „Ислямски джихад”, която е била една от десетте, изстреляни от джихадистите към Израел.

      „Джихадистите използваха тази ситуация, за да прехвърлят вината на Израел. За съжаление, международните осведомителни агенции веднага подеха тази версия на говорителите на „Хамас”. Естествено, в същия момент „Хамас” използва ситуацията, за да потвърди и заяви, че Израел е бомбардирал болницата. Разпространи се и информацията за броя на жертвите, подадена от „Хамас” – 100 жертви, 400 жертви и никой от журналистите не си зададе въпроса как „Хамас” е в състояние да установи броя на жертвите в рамките на първите 5 минути“.

      Разполагате ли с достоверна информация за това колко са жертвите след ракетния удар срещу болницата в Газа?

      „Хамас” още в първите минути обяви 400, 500, 800 мъртви. Имаше и такива, които възприеха буквално този анонс. Дори, ако Хамас бяха обявили 2000 жертви, журналистите щяха да отразят информация за 2000 жертви. И това е много проблематично. Вие виждате как това радикализира ислямизирани хора в целия свят. Те бяха провокирани, искаха да протестират и да излязат по улиците, вярвайки на тези доклади за броя на жертвите. По данни на ООН и други организации, които имат достъп до информация, с голяма вероятност, става дума за между 10 и 50 ранени и мъртви, а не за 500 жертви. И всички тези между 10 и 50 жертви, което също е достойно за съжаление, са причинени не от Израел, а от палестинска ракета.

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ