петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС отпуска 500 милиона евро за увеличаване на производството на боеприпаси

      ЕС обяви в петък, че е отпуснал 500 милиона евро (545 милиона долара) за увеличаване на производството на боеприпаси.
      Комисията на ЕС каза в изявление, че този ход, предприет съгласно Закона за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP), ще позволи на европейската отбранителна индустрия да увеличи капацитета си за производство на боеприпаси до 2 милиона снаряда годишно до края на 2025 г.
      В него се добавя: „Комисията завърши оценката съгласно регламента ASAP за рекордно кратко време и избра 31 проекта, за да помогне на европейската индустрия да увеличи производството и готовността си за боеприпаси.“
      „Благодарение на вече предприетите мерки европейският годишен производствен капацитет за 155 mm снаряди вече достигна 1 милион годишно през януари 2024 г.“, се казва в съобщението.
      Тъй като продължаващата война в Украйна изразходва големи количества боеприпаси, производството е намаляло, както каза генералният секретар на НАТО в четвъртък.
      Йенс Столтенберг заяви: „Съюзниците от НАТО не предоставят на Украйна достатъчно боеприпаси и това има последствия на бойното поле всеки ден. Фактът, че руснаците са в състояние да надминат с оръжие украинците всеки ден, разбира се, е огромно предизвикателство, това е една от причините, поради които руснаците успяха да постигнат известен напредък на бойното поле през последните седмици и месеци.“
      Той призова съюзниците „да се активизират и да предоставят повече боеприпаси на Украйна“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ