петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Стартира украинската система за предявяване на искове за военни щети

      Украинците могат да подават искове за щети на собствеността си в резултат на инвазията на Русия чрез нов механизъм. Служителите очакват общо 10 милиона искания. Регистърът беше официално открит в Хага по време на конференция, събрала висши министри и служители от Украйна, Холандия и европейски институции, предаде АП. 

      Първоначалното стартиране се фокусира върху искове за щети или унищожаване на жилищни имоти от инвазията. В тази категория се очакват между 300 000 и 600 000 иска.

      „Това е първата съществена стъпка, която се прави“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред репортери в кулоарите на конференцията. 

      „Изключително важно е, че се срещнахме тук днес, не само за да обсъдим как ще подведем под отговорност Русия, но и за стартиране на много специфична процедура, от която всеки украинец, който е пострадал, може да се възползва“, добави той. По-късно жертвите ще могат да подават жалби и в други категории като „смърт на близък роднина, наранявания, изтезания или сексуално насилие, принудително разселване“, според регистъра. Освен това компаниите и украинската държава ще могат да подават искове за репарации за критична инфраструктура и бизнес загуби поради войната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ