вторник, 24.09.24
9.6 C
София
12 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      Кипър: Хуманитарната помощ за Газа ще бъде възобновена много скоро

      Република Кипър е в контакт с държавите, с които си сътрудничи в мисията за хуманитарна помощ за Газа, така че много скоро, с приключването на работата, извършвана в Газа от САЩ, мисията от Кипър ще бъде възобновена, каза президентът на републиката Никос Христодулидис, предаде КНА.

       Христодулидис коментира, че като страна, която поддържа отлични отношения с всички съседни държави, и като страна членка на ЕС, която граничи с този регион, „ние се опитваме – винаги в рамките на нашите възможности, без да надхвърляме възможностите на една малка страна членка – да направим всичко възможно за справяне с тази хуманитарна криза, която се развива в региона, и беше важно, че нашата страна успя да предложи алтернативен, допълващ вариант на мисията за хуманитарна помощ в Газа“.

      Той добави, че усилията спряха след нападението срещу членове на хуманитарната организация „Световна централна кухня“. Въпреки това, според Христодулидис, Кипър е в контакт с държавите, с които си сътрудничи от самото начало, така че мисията за хуманитарна помощ от Кипър ще бъде възобновена много скоро след приключване на работата, извършвана в Газа от САЩ.

      По повод навършването на 50 години от турската инвазия и окупация на Кипър, Христодулидис каза, че желанието на кипърската гръцка страна за освобождение и обединение на острова е даденост. „Ние правим всичко възможно, за да постигнем тази цел, тъй като в допълнение към много други негативни ефекти, времето създава нови свършени факти, които правят нашите усилия още по-трудни“, каза кипърският президент.

      Той отбеляза, че кипърският въпрос е в „критичен момент“, пояснявайки, че „са налице продължаващи усилия от страна на ООН за възобновяване на преговорите“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ