петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Орбан: Вероятността Русия да загуби войната е напълно неизчислима

      „Путин не може да загуби, когато погледнете войниците, оборудването и технологиите. Победата над Русия е мисъл, която е трудно да си представим. Вероятността Русия действително да бъде победена е напълно неизчислима“.

      Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за германското издание „Билд“. Изявлението му дойде седмица, след като проведе срещи с президентите на Украйна и Русия – Володимир Зеленски и Владимир Путин.

      „През следващите няколко месеца нещата на фронтовата линия ще се влошат. Русия има повече оръжия и руснаците са по-решителни. Енергията на конфронтацията, броят на загиналите, броят на жертвите ще бъдат по-брутални, отколкото през последните 7 месеца, въпреки че периодът преди това също беше много брутален“, каза Орбан.

      Той допълни, че сега е подходящият момент да се премине „от политика на война към политика на мир“.

      Унгарският министър-председател определи загубата на човешки живот като основен морален мотив за своите посещения в Киев и Москва.

      „Основният аргумент е загубата на човешки живот. Това е най-важният морален мотив. Но има и личен интерес на Европа, защото това, което се случва тук, е много лошо за нас. Аз не споря кой е прав и кой не. Защото моята цел е мир и прекратяване на огъня „, каза Орбан.

      За да сложи край на войната, Орбан иска да разговаря с петима ключови играчи: Украйна, Русия, САЩ, ЕС и Китай.

      В типичния си стил унгарският лидер не пропусна да критикува политиката на ЕС спрямо конфликта.

      „Съжалявам, че трябва да го кажа, но Европа също води политика на война“, заяви той и призовава за откъсване от САЩ и „провеждане на автономна политика“, защото „основната жертва на двете воюващи страни е европейската икономика и европейското население“.

      Унгарският правителствен ръководител е убеден, че „на фронтовата линия няма решение на този конфликт“.

      „Хората, ние, светът, искаме мир, спрете да се убивате взаимно. Нека започнем да преговаряме. Или поне да разберем, че няма решение на терен“, заяви Орбан, обръщайки се към Москва и Киев.

      Запитан дали Владимир Путин все още вярва, че може да постигне победа на бойното поле, унгарският премиер заяви следното:

      „Путин има ясна визия“ за победата. Той има ясна представа за това какво се случва и как Русия ще победи. Същото се отнася и за Зеленски“.

      „Путин не може да загуби, когато погледнете войниците, оборудването и технологиите. Победата над Русия е мисъл, която е трудно да си представим. Вероятността Русия действително да бъде победена е напълно неизчислима“, допълни той.

      Министър-председателят заяви, че е попитал както Путин, така и Зеленски за точния брой на техните жертви, но и двамата са посочили единствено числото на загиналите противници.

      Орбан заяви, че му липсва политиката, която е водила бившият германски канцлер Ангела Меркел.

      „Ако тя (Меркел) все още беше канцлер, Путин нямаше да започне войната си. Тя не храни никакви илюзии за либерална демокрация в Русия и за глупавия подход на много хора от Запада“, каза премиерът.

      Тъй като Ангела Меркел няма да се върне в политиката, Орбан възлага надежди на Доналд Тръмп. Той открито признава, че се надява на завръщането на Тръмп в Белия дом.

      „Той е бизнесмен, самоизградил се е, има различен подход към всичко. И мисля, че това е добре за световната политика“, каза унгарският лидер.

      „Тръмп е човекът на мира. Като президент на САЩ той не е започнал нито една война и направи много, за да създаде мир в стари конфликти в много сложни региони на света. Ето защо имам голямо доверие в него“, добави Орбан

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ