петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Съдят терорист в Испания на 3498 години затвор

      Организаторът на терористичната атака в Испания през 2009 г., извършенa от членове на баската сепаратистка групировка ЕТА, Микел Kабикоиц Карера Сароби може да бъде осъден на 3498 години затвор, съобщава вестник ABC.
      През юли 2009 г. със 700 килограма експлозив беше взривен микробус на Гражданската гвардия в Бургос близо до казарма. От взрива беше напълно разрушена фасадата на сграда, в която са живели 263 служители и техните семейства. За щастие по време на терористичната атака много от тях са били в лятна отпуска. Около 150 души (включително 41 деца) бяха ранени. Микел Карера (прякор Ата) е лидер на военното крило на ЕТА в момента на нападението. Прокуратурата заяви, че е дал заповед да го задържи, като по това време във Франция.
      Процесът срещу Микел Карера започна в понеделник. Прокурорите възнамеряват да поискат по 24 години затвор за опита за убийство на всеки един от 145 души ранени при терористичната атака и още по 18 години за щети.
      През декември 2013 г. съдът осъди членове на така наречената „екип Отасуа“ – Даниел Пастор, Иниго Сапирайна и Беатрис Етчеберия, преките изпълнители на атаката. Всеки от тях получи по 3860 години затвор (24 години за всяка жертва и 20 години за вредата). Като цяло тримата получиха 11,520 години затвор.
      Микел Карера беше арестуван през май 2010 г. във Франция една година и осъден през 2013 г. от френски съд на доживотен затвор за убийството на двама от членовете на Цивилната полиция и френската полиция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ