петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Папата: Църквата трябва да „търси прошка“ за сексуалното насилие над деца

      Франциск осъди „трагичните случаи на насилие над деца“ като петно ​​върху наследството на Църкватa


      По време на посещението си в Белгия папа Франциск заяви, че Католическата църква трябва да „потърси прошка“ за „бича“ на сексуалното насилие над деца, признавайки тъмното наследство, което преследва Църквата. В реч пред политически лидери и лидери на гражданското общество Франциск осъди „трагичните случаи на малтретиране на деца“ и подчерта необходимостта от отговорност и изцеление.
      В реч пред политически лидери и лидери на гражданското общество, която откри тридневното му посещение в страната, Франциск осъди „трагичните случаи на насилие над деца“ като петно ​​върху наследството на Църквата.
      „Това е нашият срам и нашето унижение“, каза Франциск пред събралите се в кралската резиденция на двореца Лаекен.
      „Църквата трябва да се засрами и трябва да търси прошка“, каза той.
      87-годишният понтифекс трябва да се срещне с група жертви на сексуално посегателство от духовници в Брюксел следобед, като част от тридневен престой в европейската нация, опетнена от десетилетия на скандали и прикриване.
      Срещата с около 15 жертви, състояла се в 18:30 ч. (1630 GMT) в дипломатическата мисия на Ватикана, се проведе с „най-голяма дискретност“, според белгийската църква.
      Това беше уредено, след като един тежък документален филм миналата година върна белгийския скандал със злоупотреби на първите страници, което накара много нови жертви да се появят.
      В отворено писмо, публикувано от вестник Le Soir този месец, някои поискаха папата да се справи с педофилията и да започне процес за финансови репарации.
      „Само думите не са достатъчни. Трябва да се предприемат и конкретни мерки“, каза белгийският премиер Александър де Кроо в преамбюла към речта на папата.
      Папата каза, че скандалът със злоупотребата е „бич, с който Църквата се справя твърдо и решително, като изслушва и придружава онези, които са били ранени, и като прилага програма за превенция в целия свят“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ