Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          След 100 години усилия: Египет е сертифицирана като свободна от малария

          Маларията убива най-малко 600 000 души всяка година

          Египет е сертифицирана като свободна от малария от Световната здравна организация (СЗО) – постижение, приветствано от Агенцията за обществено здраве на ООН като „наистина историческо“, предава BBC.

          „Маларията е толкова стара, колкото самата египетска цивилизация, но болестта, която е измъчвала фараоните, сега принадлежи на нейната история“, каза ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Египетските власти предприеха първите си усилия за премахване на смъртоносната инфекциозна болест, пренасяна от комари, от близо 100 години. Сертифициране се предоставя, когато дадена страна докаже, че преносната верига е била прекъсната най-малко през предходните три последователни години. Маларията убива най-малко 600 000 души всяка година, почти всички в Африка.

          В изявление СЗО казва, че Египет е третата страна, сертифицирана в Източносредиземноморския регион на СЗО, след Обединените арабски емирства и Мароко. В световен мащаб 44 държави и една територия са достигнали този етап.
          За да получи сертификат от СЗО, дадена държава трябва да демонстрира капацитет да предотврати повторното установяване на предаване. Маларията се причинява от сложен паразит, който се разпространява чрез ухапвания от комари.
          Сега на някои места се използват ваксини, но наблюдението на заболяването и избягването на ухапвания от комари са най-ефективните начини за предотвратяване на малария.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions