Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Депутатите от ЕС одобриха нов заем от 35 млрд. евро за Украйна

          Европейският парламент гласува да отпусне на разкъсваната от войната Украйна заем в размер до 35 млрд. евро, подкрепен от печалбите от замразените руски активи.

          Киев отчаяно се нуждае от средства, тъй като се опитва да подкрепи икономиката си, да оборудва армията си и да поддържа функционирането на електрическата си мрежа тази зима след интензивните бомбардировки от страна на силите на Москва.

          Заемът от Европейския съюз, който беше одобрен с огромно мнозинство от депутатите, е част от по-голяма инициатива на стойност 50 млрд. долара, договорена от страните от Г-7 през юни.

          ЕС е първата от страните от Г-7, която обяви каква сума ще предостави като свой дял от плана и все още чака САЩ и други страни да дадат своя принос.

          Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс заяви, че се очаква и други държави от Г-7 да оповестят своя принос на среща във Вашингтон в петък.

          Представители на ЕС заявиха, че размерът на заема на блока е до 35 млрд. евро, но може да намалее в зависимост от това колко ще предложат другите държави.

          Откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна през 2022 г., ЕС е замразил около 235 млрд. долара средства на руските централни банки – огромната част от обездвижените руски активи по света.

          Около 90% от средствата в ЕС се държат от международната депозитна организация Euroclear, базирана в Белгия.

          Планът на Г-7 има за цел да се използват лихвите, натрупани върху активите, за да се предоставят повече средства на Украйна, и ще замени съществуващата схема на ЕС, по която през юли на Киев бяха предоставени 1,7 млрд. долара.

          Изпълнението на заема от Г-7 се забави, тъй като САЩ поискаха гаранции от ЕС, че руските активи ще останат замразени.

          Понастоящем членовете на ЕС трябва да се договарят на всеки шест месеца за удължаване на замразяването на активите.

          Унгария отхвърли предложение за удължаване на този период до 36 месеца с аргумента, че иска да изчака след президентските избори в САЩ през ноември.

          Последният заем от ЕС идва в допълнение към подкрепата от около 120 млрд. евро, която според официални лица ЕС и неговите държави членки са предоставили на Киев след руската инвазия. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions