Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          НОИ: 16 млрд. лв отиват за пенсии

          929 лв. е средната месечна пенсия

          Националният осигурителен институт предостави поредната месечна информация за касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове. Данните сочат, че общите разходи са за над 18 милиарда лева, като най-много – почти 16 милиарда лева, са за пенсии. Към 30-ти септември средната месечна пенсия е малко под 929 лева. В сравнение със същия период на миналата година тя е със 101 лева по-висока.

          Броят на пенсионерите за септември е 2 047 486, или с 15 127, т.е. с 0,7% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за септември е 1 025,49 лв. Спрямо средния размер за същия месец на миналата година е нараснал със 116,17 лв. или с 12,8%.

          В хода на подготовката на бюджета за догодина 51-то Народно събрание след изборите трябва да реши дали ще бъде приложено “швейцарското правило” за индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Служебният финансов министър Людмила Петкова вече обясни, че при сегашното законодателство разходите в бюджета за 2025 г. трябва да нараснат с над 18 млрд. лв., а бюджетният дефицит да бъде огромен. Затова е наложително или да бъдат свити някои разходи, или да бъдат увеличени данъци, или да се търси някаква комбинация от мерки, така че бюджетният дефицит да е до 3% от брутния вътрешен продукт на страната, каквото е изискването за влизане в еврозоната. Представители на работодателите вече поискаха замразяване на размера на пенсиите.

          В НОИ разработиха доклад с алтернативни варианти за подобрение на бюджета на държавното обществено осигуряване през годините, като двете възможности са или по-малко увеличение на пенсиите, като се отчете размера на инфлацията, или увеличение на осигурителните вноски. Ако пенсиите нарастват със 100% от инфлацията, без да се отчита ръста на доходите, през годините пенсиите ще изостанат още повече от нивото на заплатите в страната, считат експерти.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions