Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Гутериш: Светът вече плаща цената за бездействието в областта на климата

          Човечеството плаща „ужасна цена“ за бездействието относно глобалното затопляне. Времето за коригиране на курса и избягване на климатичната катастрофа изтича.

          Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде АФП.

          Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда твърди, че следващото десетилетие е ключово в борбата срещу климатичните промени или всяка надежда за ограничаване на ефектите от глобалното затопляне до 1,5 °C ще бъде изгубена.

          Настоящата скорост на климатични действия ще доведе до катастрофално затопляне с 3,1 °C този век, сочи последният доклад за разликата в емисиите.

          И дори ако всички съществуващи ангажименти за намаляване на емисиите бъдат изпълнени, както е обещано, глобалните температури ще се повишат с 2,6 °C над прединдустриалните нива. Това все още представлява катастрофален сценарий за човечеството.

          „Или лидерите ще преодолеят разликата в емисиите, или ще се впуснем в климатична катастрофа, от която най-много ще пострадат най-бедните и най-уязвимите. По целия свят хората плащат ужасна цена“, заяви Гутериш.

          Призивът за действие, отправен само няколко седмици преди срещата на високо равнище на ООН по въпросите на климата COP29, следва поредицата от разрушителни и смъртоносни екстремни метеорологични явления през годината. Очаква се тя да бъде най-горещата година в историята.

          Най-бедните хора в света бяха особено силно засегнати от тайфуни и горещи вълни в Азия и Карибския басейн, наводнения в Африка, суши и горски пожари в Латинска Америка. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions