събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Русия създава алтернатива на Wikipedia

      Руската федерация ще създаде нов електронен сайт на своята Голяма руска енциклопедия, след като президентът Владимир Путин каза, че Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена, съобщава Reuters.

      На новия сайт хората ще намират „надеждна и постоянно обновяваща се информация от научно проверени източници на знания“, се казва в правителствено разпореждане, подписано от руския премиер Дмитрий Медведев. С него Медведев нарежда също да се създаде национален научно-образователен център „Голяма руска енциклопедия“.

      Руският президент предложи миналия месец Уикипедия да бъде заменена с електронна версия на Голямата руска енциклопедия, приемник на Голямата съветска енциклопедия.

      „Това, във всеки случай, ще е надеждна информация, поднесена в съвременен вид“, категоричен бе държавният глава.
      През 2015 грускоезичната версия на Уикипедия беше блокирана за кратко от властите заради статия с информация за канабиса, тъй като законодателството забранява сайтове, които пускат публикации, свързани с наркотиците.

      По предварителни изчисления новият портал ще струва около 2 милиарда рубли, каза на 21 ноември Сергей Кравец, отговорен редактор на издателство „Голяма руска енциклопедия“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ