четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      VOX POPULI: Моделът „Кучи син“

      Преди малко повече от седмица гледах мача „Хофенхайм“ – „Байерн“ 0-6. Половин час преди края мачът беше прекъснат, а коментаторите – мисля, Борис Касабов и още един, чието име не разбрах, казаха, че е заради обиди срещу собственика на „Хофенхайм“ Дитмар Хоп.

      Не обясниха защо, та трябваше да се догаждам. Видях само един транспарант, на който пишеше, че Хоп е Hurensohn, в свободен превод – кучи син, иначе е по-гадно. Та предположих, че феновете на „Байерн“ не харесват, че Хоп е едноличен собственик на „Хофенхайм“, което се оказа вярно.

      В Германия футболните клубове обикновено нямат едноличен собственик, с изключение на „Хофенхайм“, и – на „Волфсбург“ и „Байер“ (Леверкузен), които обаче са собственост на акционерни дружества. А може би и „РБ Лайпциг“, но там нещата са малко усукани.

      В останалите клубове собствеността е разпръсната, като правилото е привържениците да имат повече от половината от акциите.

      Германският модел има и критици, но е факт, че носи успехи както на клубно, така и на национално ниво. Германия има 7 титли от Шампионската лига (с 3 различни отбора), четири пъти е световен шампион и има 3 европейски титли (и 6 финала) – безспорно най-успешният европейски национален отбор.

      За България германският модел изглежда неприложим. При нас е повсеместен моделът „Хофенхайм“, условно – „Кучи син“. При него парите идват не от феновете, а от благодетели – при социализма – от държавата, при капитализма – пак от държавата, само че чрез посредник.

      Резултатите се виждат.

      От българските отбори само „Левски“, ЦСКА (предишното, но и сегашното на Ганчев) и в голяма степен „Ботев“ (Пловдив) и „Берое“ могат да изградят структура по германски модел . Останалите са обречени на „Кучи син“.

      Обаче има и смесени модели – например този на „Аталанта“ (Бергамо). Между другото, препоръчвам статията „Аталанта“ – правилният начин да се прави футбол“ от otzasada.com. https://otzasada.com/atalanta-pravilniyat-nachin-da-se-prav… Хубаво и разбираемо написана, всеки може да разбере.

      Само че и „Левски“, и ЦСКА, а и „Ботев“ и „Берое“ пропиляват капитала, който имат – подкрепата на привържениците. И карат по модела „Кучи син“. В резултат и ЦСКА, и „Ботев“, и „Берое“ вече фалираха по веднъж, а „Левски“ е пред фалит.

      И което е още по-важно – нищо не играят.

      За сведение, от Нова година насам „Левски“ е изиграл 5 официални мача, в които има три равенства по 0-0, едно 2-2 и една загуба с 1-2. Голова разлика 3-4, точки от шампионатните мачове – 3.

      Толкова.

      Който разбрал – разбрал.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ