понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗСЛЕДВАНЕ: Станал ли е коронавирусът по-заразен с времето?

      Институтът по генетика към Университетския колеж в Лондон е анализирал циркулиращи щамове на коронавируса за хомоплазии, които са повтарящи се мутации, появяващи се независимо при различни видове вируси. Учените се интересуват от възможното увеличаване на заразността на вируса – с прости думи, става ли той по-заразен с времето. Резултатите от изследването са публикувани в Nature.

      Анализът включва повече от 46 000 вирусни генома, изолирани от пациенти с COVID-19 от 99 страни.

      Сред повтарящите се мутации учените не са открили такива, които уверено да говорят за увеличаване или намаляване на заразността. Експертите са стигнали до заключението, че настоящите мутации са по-вероятно причинени от човешката имунна система, а не от адаптацията на вируса към човешката популация.

      „Повтарящите се мутации, които в момента циркулират, изглежда са еволюционно неутрални и се предизвикват предимно от човешката имунна система чрез редактиране на РНК, а не като признаци на адаптация. На този етап не откриваме доказателства за значително повече предавателни линии на SARS-CoV-2 от – за повтарящи се мутации, – се казва резюмето към статията. – Повтарящи се мутации, циркулиращи в момента, очевидно, еволюционно неутрални и предимно индуцирани от човешката имунна система чрез редактиране на РНК, и не са признаци на адаптация. „

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ