София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Апелативният съд в Пловдив отказа да екстрадира жена, издирвана в Германия

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване


Пловдивският апелативен съд отказа изпълнението на Европейска заповед за арест на българска гражданка, осъдена на 8 месеца "лишаване от свобода" за кражби. За да не прекъсва контакт с близки и роднини, магистратите решиха тя да излежи наказанието си у нас.

Жената с инициали Г. М. е призната за виновна за 4 престъпления, които извършила като непълнолетна през 2019 г. Тя е крала стоки от хранителни магазини, мобилни телефони и портфейли. Първоначално е получила условна присъда.

В последствие е отменена и младата жена трябвало да изтърпи 8 месеца ефективно. Тя обаче напуснала страната и се прибрала в България.

Апелативният съд прецени, че приемането на наказанието за изпълнение у нас няма да доведе до отклонение на поетите от страната ни международни ангажименти като държава – членка на ЕС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.