София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България отлага таксата за пренос на руски газ

Това стана ясно от изявление на Бойко Борисов и Кирил Петков

2 месецаПолитика 37 Марияна Стойчева

България отлага въвеждането на таксата за пренос на руски газ. Това стана ясно от съвместно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Решено е страната ни да следва общия европейски подход, за да не се окаже таксата спънка за членството ни Шенген. 

„Таксата не трябва да е едностранна – от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно, с всички европейски страни, този тип такси могат да бъдат наложени по такъв начин, че да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация. Затова взимаме решение да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим общо решение”, посочи Петков.

Според лидера на ГЕРБ България е много близо до Шенген. „И двамата, както и нашите партии, сме категорични, че трябва да имаме ясна дата и за суша. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа”, посочи той.

Във връзка с „Лукойл” съпредседателят на ПП-ДБ обяви, че няма да има възможност сделката за продажба да бъде финализирана без одобрението на Народното събрание. По този начин ще бъде взето прозрачно решение, подчерта Петков. Борисов допълни: „Ще вкараме текст, който касае стратегически предприятия. Подобна сделка или искане ще се ратифицира в парламента”.