София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

БСП за либерализацията на пазара за ток: Ще създаде големи проблеми, хората ще понесат хаоса

Това ще бъде една от точките в Комисията по енергетика във вторник

22 дниПолитика 8 Иванина Игнатова

Днес в Комисията по енергетика ще бъдат гледани промените в Закона за енергетиката, които касаят отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за бита. Благодарение на БСП това ще бъде една от точките във вторник и силно се надявам, че всички политически сили ще намерят воля да подкрепят едно разумно решение. Това коментира в парламента депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Той предупреди, че ако либерализацията се осъществи, хората „ще понесат хаоса, който управляващите създадоха на техен гръб“.

Притеснени сме от това, което предстои, при положение че нямаме редовно правителсто, че не знаем как ще бъдат компенсирани битовите потребители, че електроснабдителните дружества нямат финансов ресурс, с който да закупуват енергия и да я предоставят за бита... Ако тази либерализаця се състои, ще създаде големи проблеми. Затова нашето желание е да я отложим с една година, защото само така ще подпомогнем битовите потребители, допълни Стойнев.

„В момента хаосът е огромен, парите от Фонда за сигурност на енергийната система все още ги няма. Затова за нас е важно още днес този законопроект да бъде подкрепен от всички политически сили и в петък в пленарна зала“, каза още народният представител.