София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ЕС и Германия с важно споразумение за автомобилите, задвижващи се от изкопаеми горива

Целта е постигане на "климатично неутрална" икономика до 2050 г.

16 сПолитика 444 Николай Парашкевов

Европейският съюз и Германия са постигнали споразумение след спорове относно планираното до 2035 г. постепенно спиране на продажбата на автомобили, задвижващи се от изкопаеми горива, с цел борба с изменението на климата, предаде АФП.

Важната сделка за забрана на продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива от 2035 г. е от ключово значение за амбициозния план на Блока да се превърне в "климатично неутрална" икономика до 2050 г. с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Берлин поиска от Брюксел да предостави гаранции, че законът ще позволи продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, работещи със синтетични горива - акцентът в обявения в събота пробив.

"Намерихме споразумение с Германия за бъдещото използване на синтетични горива в автомобилите", заяви в "Туитър" еврокомисарят по околната среда Франс Тимерманс.

"Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регламента относно стандартите за CO2 за автомобили."