София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Икономистът Георги Ангелов: Трудно се доказва картел

Вижте подробности!

8 мОбщество 200 Рая Златинова

"Трудно се доказва картел. Преди години КЗК беше така на ръба да накаже петролните фирми за картел, но накрая май не успя да го докаже. Обикновено някой от картела трябва да излезе и да каже, че има такъв, като даде документи и доказателства", това заяви в ефира на Нова икономистът Георги Ангелов.


"Аз четох на Комисията предварителните анализи, които са направили. За момента нямат доказателства, тепърва започват да ги търсят. Това, което имат е интервюта по медиите на председатели, които казват какви трябва да бъдат цените, но все още нямат доказателства", уточни той.

"Това не доказва картел, по-скоро това навежда комисията, че може би вътре в асоциацията си разменят чувствителна информация отделните производители. Сега трябва да докажат, че си разменят такава", допълни още  старши експертът. 

„За мен да кажем в олиото има нещо проблемно. Там комисията КЗК вече 11 месеца разследва и все още няма резултат. Ако започне да излиза нещо, то ще е първо в олиото. Там има голям играч, който доминира пазара”, твърди Ангелов, като припомни ситуацията, в която беше пуснат слух, че олиото свършва и това създаде паника.

„Ако някой нарочно го е създал това, през тролове например, значи има някаква следа”.

Коментира и темата за „данъчните складове”.

„Въпросът е какво е решението. Ако им сложиш глоба, и те продължат да са доминиращ играч – това ще продължи. Ако ги накараш да се разцелят на две или няколко компании, това също може да се приложи”.

„Виждаме процеси на сливане и окрупняване в много сектори на икономиката. КЗК има право да спира тези сливания, за да не се стига до монополно положение. Тя досега никога не ги е спирала”, добави още Ангелов.

Старши експертът сподели съмненията си относно целите на олиото и добави: „Ако има нещо да излиза, то ще бъде в олиото. Проверката продължава вече 11 месеца“