София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Изстрелването на първият шпионски сателит на Северна Корея се провали

Северна Корея обеща да извърши второ изстрелване

1 годинаЛюбопитно 2 Антония Лазарова

Опитът на Северна Корея да изпрати първия шпионски сателит на страната в космоса се провали в сряда в пречка пред натиска на лидера Ким Чен Ун да засили военния си капацитет, докато напрежението със Съединените щати и Южна Корея нараства.

След необичайно бързо признание за неуспех, Северна Корея обеща да извърши второ изстрелване, след като научи какво се е объркало при излитането на нейната ракета. Това предполага, че Ким остава решен да разшири оръжейния си арсенал и да приложи по-голям натиск върху Вашингтон и Сеул, докато дипломацията е в застой.

Южна Корея и Япония накратко призоваха жителите да се приютят по време на изстрелването.

Южнокорейските военни съобщиха, че спасяват обект, за който се предполага, че е част от катастрофиралата севернокорейска ракета във води на 200 километра (124 мили) западно от югозападния остров Eocheongdo. По-късно Министерството на отбраната публикува снимки на бял метален цилиндър, който описва като предполагаема част от ракета.

Изстрелване на сателит от Северна Корея е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на страната да извършва каквото и да е изстрелване, базирано на балистична технология. Наблюдатели казват, че предишните сателитни изстрелвания на Северна Корея са помогнали за подобряване на технологията за ракети с голям обсег. Тестовете на севернокорейски ракети с голям обсег през последните години показаха потенциален обсег, който може да достигне цялата континентална част на САЩ, но външни експерти казват, че Северна Корея все още трябва да работи, за да получи функциониращи ядрени ракети.

Новоразработената ракета Chollima-1 беше изстреляна в 6:37 сутринта на северозападната сателитна площадка Sohae на северозапад, носейки сателита Malligyong-1. Ракетата се разби край западното крайбрежие на Корейския полуостров, след като загуби тяга след разделянето на първата и втората степен, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция на Севера.

Южнокорейските военни съобщиха, че севернокорейската ракета е имала "ненормален полет", преди да падне във водата. Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно каза пред репортери, че не се смята, че обект е достигнал космоса.

Севернокорейските медии казаха, че космическата агенция на страната ще проучи това, което нарича "сериозните дефекти, разкрити" от изстрелването, и ще извърши второ изстрелване възможно най-скоро.

„Впечатляващо е, когато режимът на Северна Корея действително признава провал, но би било трудно да се скрие фактът за неуспешно изстрелване на сателит в международен план и режимът вероятно ще предложи различен разказ в страната“, Лейф-Ерик Ийсли, професор в Ewha Университетът в Сеул, каза. „Този резултат също предполага, че Пхенян може скоро да организира друга провокация, отчасти за да компенсира днешния неуспех.“

Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, каза в изявление, че Вашингтон категорично осъжда изстрелването на Северна Корея, тъй като използва забранена технология за балистични ракети, повиши напрежението и рискува да дестабилизира сигурността в региона и извън него.