София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Калфин: Оставането на България извън Шенген е политически акт, който е обиден за държавата

"За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този процес на влизане на България в Шенген"


"За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този процес на влизане на България и Румъния в Шенген".

Това каза за БНР бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.

"Много пъти ЕК каза, че страната ни е абсолютно готова. Много пъти ЕП прие подобно становище. Миналия месец България покани експерти от европейските страни, за да се запознаят на място с това как работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отказа да изпрати техни експерти тогава. Те не се интересуват много от истината, която е обективна, а просто са си взели предварително някакво решение, което са го взели от над 10 години вече", заяви Калфин.

"Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското правителство. Те не могат да убедят нито собственото си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си", допълни бившият външен и социален министър.

"Приемането на Хърватия и Румъния и оставането на България извън Шенген е политически акт, който е не само необоснован, но и обиден за държавата, защото не почива на никакви обективни факти. Имаме проблеми и не трябва да си затваряме очите за тях. Но България е гранична страна на ЕС и ние правим всичко възможно и заради нас, и заради ЕС тази граница да бъде запазена. Не може по този начин да се отнасят партньорите ни към българските усилия", добави Калфин.