София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

КАЗУСЪТ "ЛУКОЙЛ": След ДПС и ДБ предлагат национализация на нефтодобивната компания

Очакваме сериозен дебат в парламента и сериозна работа, посочи Христо Иванов


"Демократична България" внася законопроект, позволяващ на българското правителство при необходимост и при много внимателно подбрани условия да поеме оперативния контрол върху рафинерията "Лукойл". Това заяви в Народното събрание Христо Иванов от "Демократична България".

Очакваме сериозен дебат в парламента и сериозна работа, с цел да разработим пълноценен инструментариум, който да гарантира енергийната сигурност на България, обоснова се Христо Иванов.

Предлагаме в няколко конкретни хипотези операторите на критична инфраструктура, която е свързана с производство, съхранение и пренос на енергийни продукти от нефт и производството на нефт да могат да минават под оперативно управление на представител, назначен от държавата, добави Надежда Йорданова.

България има дерогация и възможност да внася руски петрол. Рафинерията "Лукойл" в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативен контрол, заяви Ивайло Мирчев.

"В никакъв случай не става дума за национализация", подчерта Ивайло Мирчев.

По-рано от ДПС също се обявиха за национализация на Лукойл.