София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

НАСА ще проведе исторически опит да отклони астероид

Това е първи тест на система за отклоняване на опасни за Земята астероиди

22 сОбщество 402 Кристияна Стефанова

НАСА ще проведе исторически опит да отклони астероид от пътя му по-късно днес. За целта тя ще разбие апарата DART в астероида Dimorphos, който обикаля около по-големия Didymos, съобщава CNET.

Това е първи тест на система за отклоняване на опасни за Земята астероиди. Dimorphos не е опасен за нашата планета, но ще бъде обект на експеримента.

Целта е да се провери дали е възможно рисков обект да бъде отклонен от своята траектория чрез сблъсък с космически апарат. Експериментът е доста сложен, тъй като Dimorphos е на над 11 млн. км. от Земята, като това е най-близката му точка спрямо нея.

Затова DART ще извърши автономно целия процес по позициониране и сблъсък с астероида. Самият обект е с диаметър около 550 метра, което го поставя сред сравнително малките астероиди, но достатъчно опасни, ако се ударят в Земята.

Учените се надяват, че сблъсъкът с DART ще причини малко отклонение в траекторията на астероида, което ще е достатъчно за постигане на желаната стойност. Ако експериментът е успешен, методът може да влезе в защитния арсенал на астрономите срещу потенциално опасни космически обекти.

Избраната двойка астероиди не е случайна. Ударът на DART ще е минимален, като целта е не Dimorphos да бъде изтласкан от Didymos, а орбитата около него да бъде леко изменена. Така двата обекта ще продължат да се движат заедно и няма да са опасност.

"Очакваме да видим промяна на скоростта на обекта с около сантиметър в секунда. Това не е много, но ако се направи достатъчно рано, може да пропусне сблъскът със Земята напълно", коментира лабораторията JPL на НАСА, която движи проекта.

Без значение дали експериментът ще е успешен или не, той е само една от много различни идеи за защита на Земята от опасни астероиди. Все пак, мисията е на стойност 308 млн. долара и ще е добре за всички, ако постигне очакваните резултати. Тогава ще се премине към следващата фаза на разработката ѝ.