София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

ОПАСНОСТ: Двойно повече пожари от началото на месеца, очакват се още повече

Пожарната очаква над 285 нови пожарни автомобила

1 месецОбщество 7 Иванина Игнатова

Пожарната е подготвена за летния сезон, в който се случват най-много пожари. Гражданите не трябва да правят пожари и да палят огън. От началото на юни пожарите в сухи храсти се увеличават почти двойно. По-тежките случаи са в Софийска, Хасковска, Бургаска области, Пловдив и Стара Загора. Това заяви пред БТВ главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той призова, когато има пожар, да се запази спокойствие. Пламъците могат да бъдат загасени бързо с подръчни средства, като например, ако са в гора - могат да бъдат загасени с клонка. Ако гражданите не успеят да го направят, ще трябва да се обърнат към пожарната, за да може екипите на огнеборците да реагират адекватно на сигнала. Пожарите ще стават все повече и на по-големи площи, предупреди Джартов.

Той очаква Пожарната да получи над 285 пожарни автомобила, като в момента вървят процедури по обществени поръчки.

За пожара в столичния квартал "Манастирски ливади" днес Джартов обясни, че сигналът е бил подаден в 1 часа през нощта, като има един загинал човек. Един апартамент само е засегнат, като най-вероятната причина е запалена цигара.

За пожара в болница "Свети Георги" в Пловдив директорът обясни, че са изпратени 10 екипа да реагират на сигнал, подаден в 00.30 през нощта. 24 пациенти са били евакуирани. Пожарът не е бил голям, но задимяването е било голямо, посочи Джартов, като добави, че огънят най-вероятно е тръгнал от нерегламентирано пушене. Все още се уточнява причинителят на пожара. При пожар не се използва асансьор, а стълбището, допълни още той.

Снимка: БГНЕС