София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

РЕШЕНО: Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста

Очаквайте подробности!


Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста. Това реши Софийският апелативен съд, след като днес даде ход на делото по мерките на бившия директор на митниците Петя Банкова и на Стефан Димитров, обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Тричленен състав на Апелативен съд - София потвърди определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари, а от вчера и за длъжностни престъпления Петя Б. и Стефан Д. бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".
Съдът се мотивира с налично обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, като беше посочено, че в тази посока към момента има събрани множество гласни и писмени доказателства. Магистратите приеха още, че няма опасност обвиняемите лица да се укрият, ако мерките им бъдат изменени, но от друга страна поради високата обществена опасност на деянието е възможно двамата да извършат други престъпления. Вън от това здравословното състояние и на двете задържани лица позволява пребиваването им в следствения арест, прие съдът.
Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова се представлява от адвокат Аделина Натина и адвокат Людмил Рангелов. Съпругът на Банкова – Делян Тенев, се яви пред съда като неин защитник. А защитник на бизнесмена Стефан Димитров е адвокат Ивайло Найденов. Другият му адвокат – Марио Найденов, не се яви в съда, тъй като има дело в Окръжен съд – Перник.

Адв. Аделина Натина заяви пред съда, че да се твърди, че Петя Банкова е участвала в ОПГ със Стефан и Марин Димитрови, и с Живко Коцев, е проява на голямо въображение.

Снимка: БГНЕС