София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Софийски апелативен съд потвърди присъдата от 9 години за смъртта на Милен Цветков

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд

29 сПравосъдие 949 Александър Евстатиев

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Обвиняемият Кристиан Николов е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофата от 19 април 2020 г. на бул. "Черни връх" в София. Наказанието, което съдът определи е 9 години затвор и 10 години без право на притежание на шофьорска книжка.

Искането на прокуратурата беше за 15 години затвор и признаване на вина за причиняване на катастрофа в условията на евентуален умисъл. Мотивът на обвинението беше, че Николов е шофирал след употреба на наркотици и с много над разрешената скорост, като експертизите по делото са установили това недвусмислено. В момента както прокуратурата, така и Николов, имат право да обжалват решението на апелативния съд пред Върховния касационен съд (ВКС). Решението на ВКС е окончателно. Към момента Николов е под домашен арест. Ако бъде окончателно осъден, времето, в което беше в ареста и под домашен арест, ще бъде приспаднато от присъдата му.