София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Социалист: Над 200 общини са разтревожени за неизплатени 200 милиона по проекти за реконструкция

Според информация от кметовете остава неясен въпросът за втората част от финансирането

1 годинаПолитика 2 Антония Лазарова

„За българските общини е изключително важно всяка финансова подкрепа от страна на държавата за изграждане и реконструкция на съществуваща общинска инфраструктура. С постановление на Министерски съвет от септември 22-ра година бе одобрена финансова помощ за близо 206 общини на стойност 406 млн. лева. Повечето български общини започнаха изпълнение на тези обекти и много от тях вече са на етап завършване.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Манол Генов във въпрос към финансовия министър Велкова по време на парламентарен контрол.
Социалистът уточни, че в сключеното от регионалното министерство споразумение, съответните общини са получили 50% от необходимите средства. „В тях няма ангажименти по отношение на втората част от финансирането им. В навечерието на местни избори 2023 година – хората от тези общини са силно разтревожени и обезпокоени за съдбата на започнатите проекти, тъй като тяхното недовършване създава много неудобства на хората“, добави той.
Депутатът от БСП е категоричен, че според информация от кметове, остава неясен за тях въпросът за втората част от финансирането и поясни, че са направени запитвания до Министерствата на финансите и регионалното развитие. „В крайна сметка налични ли са в действащия бюджет тези финансови средства, които ще бъдат в допълнение към отпуснатите 406 млн. лева по това постановление? Доколкото разбирам, по думите ви, парите ги има в настоящия бюджет и кметовете да бъдат спокойни, че при изпълнение на обектите – техните очаквани пари ще дойдат“, каза в заключение Манол Генов.